Kohtaamisia Marrakeshissa

Neljän päivän ekskursioni YK:n ilmastokokouksessa Marrakeshissa on nyt päättynyt, ja suuntaan kohta lentokentälle ja kotimatkalle. Ensimmäisen ilmastokokoukseni jälkimainingeissa mietin, mitä tapahtumasta jäi käteen – käyntikorttipinon lisäksi.

YK:n ilmastoon liittyvä päätöksentekoprosessi on monimutkainen ja täynnä jargonia. En voi väittää yhden kokouksen jälkeen olevani siitä kovin paljon paremmin perillä kuin aiemminkaan, vaikka aika monta kirjainlyhennettä ja proseduuria tämän viikon aikana opinkin.

Eniten mieleen ovatkin jääneet erilaiset hetket ja kohtaamiset. Ilmastokokouksessa maailman monimuotoisuus konkretisoituu huikealla tavalla – paikalla ovat edustettuina osapuilleen kaikki maailman maat, ja kulttuurien kirjo on melkoinen. Oma työ ja siihen liittyvät näkökulmat asettuvat ihan uudenlaiseen, laajaan kontekstiin.

Oli pyöräilykypärään sonnustautunut norsunluurannikkolainen kaupunkiliikenneaktivisti, joka kulki Pohjoismaiden paviljongissa jakelemassa lentolehtisiä ja pyysi käyntikortin.

Oli mietteliäs YK:n työntekijä, jonka kanssa juttelimme myöhään illalla bussissa pitkän kokouspäivän jälkeen USA:n vaaleista ja EU:n tulevaisuudesta.

Oli suuren amerikkalaisen pankkiiriliikkeen ilmastorahoituksesta vastaava johtaja, jonka kanssa pohdimme, mistä Trump meinaa saada rahoitusta hiiliteollisuuden henkiinherättämishankkeilleen.

Oli ruotsalainen suuren energiayhtiön ilmastoasiantuntija, jonka kanssa vertailimme Suomen ja Ruotsin energiapolitiikan suuntaviivoja.

Oli amerikkalaisen senaattorin ilmastopoliittinen neuvonantaja, joka kehotti loistavan puheensa päätteeksi kaikkia halaamaan toisiaan.

Oli kiinalainen asiantuntija, joka päästökauppaa käsittelevässä paneelikeskustelussa totesi, ettei kannata olla huolissaan USA:n vaalituloksesta, koska Kiina on sitoutunut omiin tavoitteisiinsa ja niiden toteuttamiseen.

Ennen kaikkea oli hyvin voimakas tunne siitä, että me todella kaikkialla maailmassa haluamme tehdä yhdessä työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Meitä on paljon ja olemme sitoutuneita. Juuri tällä viikolla se tuli tarpeeseen.