Miksi startupit ovat tärkeitä?

Puheeni Vihreiden puoluevaltuuskunnassa 17.4.2016

Rakkaat Vihreät ystävät,

Olen todella iloinen siitä, että tämän viikonlopun teemana on ollut yrittäjyys. Sen kunniaksi haluan puhua teille startupeista. Vietän varsin suuren osan työajastani startupien parissa. Olen enkelisijoittajana kahdessa startupyrityksessä, käyn sijoittaja- ja startuptapahtumissa ja osallistun aktiivisesti FiBANin eli Suomen enkelisijoittajayhdistyksen toimintaan.

Startupeista on viime vuosina kohkattu Suomessa ihan hillittömästi. Tulee mieleen TV-shopin mainos: tämänkin se tekee, ja saat vielä tämänkin kaupan päälle!

Uskon tietenkin itse siihen, että startupeissa on potentiaalia – hulluhan olisin, jos niihin rahojani pistäisin, enkä uskoisi. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, mitä ne startupien positiiviset vaikutukset ovat.

  • Onnistuessaan startupit tuovat Suomeen pääomia. Meillä on aivan liian vähän yksityistä pääomaa markkinoilla, ja rikastuneet yrittäjät, jotka sijoittavat uusiin yrityksiin, ovat todella tärkeä ja tervetullut resurssi kansantaloudelle
  • Startupit kehittävät ratkaisuja pieniin ja myös suuriin ongelmiin.Toki monen yrityksen tuotteet ovat puhtaasti viihteellisiä, mutta on myös monia, jotka ratkaisevat energian- ja vedenkäyttöön liittyviä ongelmia, liikenteen ympäristöongelmia tai sosiaalisia ongelmia tai edesauttavat tehokkaampaa resurssien käyttöä. Maailma tarvitsee ennakkoluulottomia ratkaisuja, joilla on potentiaalia levitä laajaan käyttöön. Tämä on se syy, miksi itse haluan tukea startupeja
  • Epäonnistuessaankin startupit toimivat loistavana yrittäjyyden korkeakouluna. Ei ole ollenkaan huono asia, että maahamme kasvaa yhä enemmän nykyaikaisen liiketalouden osaajia. Huonoa ei ole sekään, että startupkulttuurin myötä on tullut hyväksytymmäksi se, että kaikki yritykset eivät aina mene ihan nappiin – siis ihan oikeasti saa yrittää

Sen sijaan startuptaloudesta on turha odottaa taikaratkaisua työllisyysongelmiin. Räjähdysmäistä kansainvälistä kasvua tavoitteleva liiketoimintamalli lähes poikkeuksetta perustuu siihen, että liiketoiminnan kasvaessa henkilöstömäärä ei kasva samassa suhteessa. Suomen kaikkien aikojen menestynein startup Supercell teki viime vuonna parin miljardin euron liikevaihdon alle kahdellasadalla työntekijällä.

Tuotekehitykseen panostavat, kansainvälistä kasvua tavoittelevat uudet yritykset ovat tärkeä osa suomalaista talouselämää. Mutta vain osa. Tarvitsemme myös palveluyrityksiä ja tuotantoa.

Startupien tukemiseksi on tärkeää huolehtia riittävästä siemen- ja kasvurahoituksen saatavuudesta sekä siitä, että lainsäädäntömme mahdollistaa uudenlaisten liiketoimintamallien kehittämisen. Myös kasvua tukeva verotus on tärkeää. Näihin kaikkiin Vihreät esittävät ratkaisuja tuoreessa yrittäjyyslinjapaperissa. Yrittäjä ja enkelisijoittaja kiittää!