“Tukifunktiot” ja “oikea” liiketoiminta

Afabla

”Yksi syy siihen, miksi naisia on johtoryhmissä vähemmän, on se, että naiset opiskelevat miehiä harvemmin insinööritieteitä. Ne johtavat usein liiketoiminnallisiin tehtäviin.” Näin kertoo päivän Hesarissa Keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen.

Lyhyt lausahdus kätkee taakseen aika monta taustaoletusta:

  • Liiketoiminta on sitä, että tuotetaan jonkinlaista teknologiaa
  • Tästä seuraa, että teknologiaosaaminen = liiketoimintaosaaminen
  • Teknologiaosaamista voi olla ainoastaan insinööritieteitä opiskelleilla
  • Liiketoiminnan harjoittamiseen tarvitaan ainoastaan insinöörejä, jotka hoitavat sen teknologian, sekä myyjiä (Yhdestä asiasta suomalaiset ovat harvinaisen yksimielisiä: insinöörit eivät osaa myydä. Tämä saattaakin olla ainoa asia, jota suomalaisten mielestä insinöörit eivät osaa.)
  • Kaikki muu on “tukitoimintaa”, joka on luonteeltaan ylimääräistä hörsötystä eikä missään tapauksessa liiketoiminnan kannalta keskeistä

Ja näistä taustaoletuksista sitten seuraa, että naisia ei valita johtoryhmiin eikä hallituksiin, koska naiset eivät opiskele insinööritieteitä, eivätkä näin ollen tajua liiketoiminnasta mitään.

Samaisessa lehdessä kerrottiin reilu viikko sitten tutkimuksesta, jonka mukaan “teknisen koulutuksen suosiminen johtajavalinnoissa on erityisesti suomalainen ilmiö, jota ei tunneta edes muissa Pohjoismaissa”.

Jos…

View original post 201 more words