Minkä lain muuttaisin?

Äänestäjä lähetti minulle kaksi kysymystä:

  1. Jos saisit huomenna läpi lakimuutoksen tai uuden lain – mikä se olisi?
  2. Jos yllättäen et saisikaan ehdotustasi läpi huomenna – vaan joutuisit työskentelemään sen eteen – miten saat sen läpi eduskunnan tosielämässä? Yksinkertainen step-by-step vastaus riittää.

Tässä vastaukseni:

1. Kysyit, jos saisin huomenna läpi lakimuutoksen tai uuden lain, mikä se olisi. Koska osa ajamistani asioista liittyy monimutkaisiin kokonaisuuksiin, niiden muuttaminen vaatii aikaa ja työtä. Siksi valitsin vastaukseksi tähän kysymykseen yksinkertaisen, mutta tärkeän asian.

Suomessa yhä useampi lapsi asuu vuoroviikoin kummankin vanhempansa luona. Helsinkiläisistä peruskoululaisista näitä on jo joka kahdeksas. Nykyinen lainsäädäntö ei tunnista vuoroasumista, vaan lapsi on aina kirjoilla ainoastaan toisen vanhempansa luona. Tämä aiheuttaa perheille paljon käytännön ongelmia muun muassa sosiaalietuuksien, viranomaisasioinnin sekä päivähoito- ja kouluvalintojen kanssa.

Perheiden hyvinvoinnin kannalta on tärkeää tukea yhteistoimintavanhemmuutta. Kun lapsen vanhemmat haluavat olla läsnä lapsen arjessa ja hoitaa vanhemmuutta yhteistyössä myös eron jälkeen, tähän pitää taata mahdollisuus.

Henkilön virallisesta asuinpaikasta on säädetty Kotikuntalaissa. Lain 2. lukuun (Kotikunnan ja väestökirjanpitokunnan määräytyminen) pitää tehdä täsmennys, jonka mukaan lapsella, joka asuu vuorotellen kummankin vanhempansa luona, voi olla kaksi kotiosoitetta ja kotikuntaa.

2. Lainsäädäntötyö ei ole yksilösuoritus vaan lakialoitteen läpiviemiseen tarvitaan aina vahva tuki oman ja muiden puolueiden kansanedustajilta. Käytännössä lakialoitteen läpi viemiseksi tarvitaan allekirjoitukset vähintään 100 kansanedustajalta.

Jotta saisin tuon yksinkertaisenkin lakimuutoksen läpi, minun pitäisi siis lobbata ahkerasti sekä omia puoluetovereitani että edustajia muissa puolueissa. Myös yhteistyö eduskunnan ulkopuolisten tahojen kuten erilaisten järjestöjen kanssa on tärkeää, jotta asia pysyy esillä.

Toinen vaihtoehto on asian ujuttaminen hallitusohjelmaan, mikäli puolueeni on seuraavassa hallituksessa. Minusta on kuitenkin parempi, että hallitusohjelmassa keskitytään suuriin asiakokonaisuuksiin eikä tällaisiin enemmänkin detaljitason asioihin, joten käyttäisin tätä kanavaa ennemminkin niiden monimutkaisten kokonaisuuksien edistämiseen.

Erilaisten perhemuotojen tukeminen on kuitenkin omalle puolueelleni Vihreille tärkeä asia, joten puolueen tavoiteohjelmiin tätä asiaa aion ilman muuta ajaa.