Fokusta cleantechin kansainvälistämiseen

Kiinasta tuli viime vuosikymmenten aikana ”maailman tehdas” ja samalla yksi maailman saastuneimmista maista. Nykyhallinnolla on tiukka paikka, kun samaan aikaan pitää vähentää saasteita ja ylläpitää talouskasvua. Tavoitteet saasteiden rajoittamiseksi ovat kunnianhimoiset ja budjetti valtava.

Suomessa on paljon sellaista teknologiaa ja osaamista, joista olisi hyötyä Kiinan vesien ja ilman puhdistamisessa, ja kiinalaiset ovat näistä hyvin kiinnostuneita. Ongelmana on, että suomalaisista ympäristöteknologiayrityksistä harvoilla on valmiuksia mennä Kiinan markkinoille yksin. Suomesta ei myöskään löydy urakoitsijoita tai integraattoreita, joiden imussa pienet teknologiayritykset voisivat kansainvälistyä.

Erilaisia julkisesti rahoitettuja cleantechin kansainvälistämisohjelmia on Suomessa paljon. Niiden fokuksena tulisi olla ennen kaikkea kaksi asiaa:
1) Auttaa teknologiayrityksiä yhdistämään tarjoamaansa ja kehittämään yhteisiä liiketoimintamalleja, jotta asiakkaille voitaisiin tarjota kokonaisratkaisuja yksittäisten teknologioiden sijaan.
2) Auttaa suomalaisyrityksiä yhteen suurten kansainvälisten integraattoriyritysten kanssa.

Brändinrakennus, johon Suomessa on innolla panostettu viime vuosina, on sekin tärkeää. Mutta täytyy pitää mielessä yksi markkinoinnin perussäännöistä: ei kannata herättää kysyntää, jos ei ole riittävää tarjontaa.