Myös yritykset tarvitsevat verkostoja

Afabla

Vuosia sitten olin kasvuyrittäjyyskurssilla. Kurssitoverinani oli muuan herra, jolla oli vahvat mielipiteet. Hän muun muassa ilmoitti ykskantaan, ettei verkostoitumisesta ole mitään liiketaloudellista hyötyä.

Toisinaan mietin, mitä herralle ja hänen yritykselleen mahtaa kuulua, ja liekö muuttanut mieltään sittemmin.

Olen kirjoittanut aiemmin verkostoitumisen merkityksestä henkilötasolla, ja henkilötason asiaksi se usein mielletäänkin. Organisaatiothan muodostuvat ihmisistä ja niin edespäin. Verkostojen rakentaminen on kuitenkin mitä suurimmassa määrin myös organisaatiotason asia.

Nykypäivänä liiketoimintaympäristö kehittyy ja muuttuu alalla kuin alalla salamannopeasti. Suurten yritysten on usein vaikea mukautua muutostahtiin jähmeine prosesseineen. Reagoi siinä ketterästi, kun joka asialle vaaditaan perinpohjaisesti laaditut business caset, ja jokaisen vähänkin tärkeämmän asian päätöksenteko etenee monen portaan kautta.

Startupeilla ja pienyrityksillä ei tällaisia organisaatiorasitteita ole, joten niillä on usein paremmat mahdollisuudet reagoida nopeasti markkinoiden muutoksiin tai jopa ennakoida niitä. Uusia tuotteita ja palveluja voidaan kehittää joustavammin.

Mutta pienillä puolestaan on rasitteena pienuutensa. Kaupallista siinä sitten uutta tuotetta, kun ei ole globaaleja jakelukanavia eikä…

View original post 232 more words