Miksei kukaan anna mun yritykselle rahaa?

Afabla

Tuttu yrittäjä tuskitteli hiljattain turhautuneena, kun sijoittajat eivät innostu hänen bisneksestään. Tiedän tunteen. Olen itsekin joitakin vuosia sitten manannut puusilmäisiä sijoittajia, joita kiinnostaa vain teknologia ja bitit.

Yritystään kasvattamaan pyrkivästä tuntuu herkästi, että sijoittajat rynnivät sopulilaumana kaikki jonkin muotijutun perässä ja että tietyllä alalla toimivien startupien on helpompi saada ulkopuolista rahaa kuin muiden.

Kun nyt mietin omia touhujani edellisen yritykseni aikaan, tuntuu nolostuttavan selvältä, miksi en saanut sijoittajia innostumaan bisneksestäni. Ihan yksinkertaista: minulla ei ollut tarjottavana mitään, mihin sijoittaja olisi voinut tarttua.

Olen viime aikoina kulkenut useissa sijoittaja- ja pitsaustilaisuuksissa, ja ne tarjoavat aiheeseen erittäin hyvää perspektiiviä. Kun juttelee rahoitusta hakevien yritysten kanssa, kuuntelee pitsauksia ja seuraa muiden sijoittajien kysymyksiä ja kommentteja, alkaa hahmottua hyvin selvästi, mikä erottaa jyvät akanoista.

Niillä pitsaajilla, jotka erottuvat joukosta positiivisesti ja keräävät kiinnostuneita sijoittajia, on tiettyjä yhtäläisyyksiä:

  • Selkeä tuote- tai palvelukonsepti
  • Selkeästi määritellyt kohderyhmät ja -markkinat, joita on myös tutkittu kunnolla
  • Realistinen käsitys kohdeasiakkaiden…

View original post 258 more words